Obezbedite svoje zdravlje uz "Rajsku Dolinu"

 
Čajevi
 

KRUSINA(krkavina)
Za razliku od ostalih vrsta, krušini je jedino lekovita kora skinuta sa grane višegodišnjeg drveća. Pomaže radu jetre, pankreasa, žuči, leči hemoroide i nezamenljiva je u otklanjanju zatvora
U narodu je zovu pasja leska, žestika, krhlika, pasjakovina, krkavina, a kod nas je ova biljka poznata pod imenom krušina (Rhamnus Frangula L.). Raste kao grm ili drvo, visoko ponekad i do pet metara, na vlažnim mestima, pored reka i potoka. Ima široke, jajolike listove, „navoštane" s donje strane i male petolatične žućkaste cvetove smeštene u „pazuhe" listova, od kojih u jesen nastaju male bobice. U početku su crvene, a kad sazru tamno-ljubičaste.
Lekovitost ove biljke otkrivena je još u 16. veku. Zanimljivo je da se njena lekovita svojstva ne nalaze ni u listu, ni u plodu ili korenu biljke, već u njenoj kori. Odmah treba reći da se za pripremanječajeva ne koristi ovaj prvi, sivkasto-smeđi sloj kore, nego onaj deo ispod nje, sjajniji i vlažniji, koji ostaje kada se nožem skine prvi sloj. Kora ove biljke sakuplja se u vreme njenog punog cveta, od kraja proleća do sredine leta. Treba uzimati koru s grane drveta starog više od tričetiri godine, jer je ona tek tada najbogatija lekovitim svojstvima. Kora se tada seče u tanke, dugačke trake i suši u hladu, na promajnom mestu.
U narodnoj medicini kora krušine se preporučuje, najpre, u lečenju zatvora (opstipacije) bilo kojeg porekla izazvanog nepravilnom ishranom ili pak poremaćajem organa za varenje. Povoljno deluje i na rad želuca i creva, nema nikakvo nadražujuće dejstvo, dobro je sredstvo protiv glista, pomaže radu jetre, pankreasa, žuči, a leči i hemoroide. Kora krušine ulazi u sastav gotovo svih biljnih čajeva protiv zatvora, a može se nabaviti u naptim biljnim apotekama sa detaljnim uputstvom za upotrebu.
Najčešće se od ove biljke priprema čaj od 56 prstohvata iseckane suve kore i litra vode koji se kuva pola sata i pije uveče, jedna do dve šoljice. U spoljašnjoj upotrebi koristi se za lečenje čireva, infekcija i svraba kože. Tada se priprema čaj za ispiranje od pola pregršti osušene kore krušine i litre vode.

MAJCINA DUSICA

Za zaštitu u vreme epidemija se preporucuje svakodnevna upotreba caja od majcine dušice, jer ona ima svojstvo da zaustavlja razvoj mnogih patogenih klica, a neke i uništava. Ali, ovde treba naglasiti koliko je važno pravilno pripremiti caj.
Nikada ne kuvati caj u otvorenom sudu. Uzeti dovoljnu kolicinu biljke za pripremu caja.
Majcina dušica sadrži lako isparljive lekovite sastojke i kuvanjem u otvorenoj posudi oni ispare, te tako pripremljen caj nema lekovita svojstva. Caj pripremljen sa nedovoljnom kolicinom biljke takode nema lekovita svojstva. Dakle, da napravite dobar caj, uzmite supenu kašiku majcine dušice, prelijte sa dvesta grama kljucale vode, poklopite i nakon pola sata ocedite, zasladite medom i pijte tri do cetiri šolje caja dnevno. Majcinom dušicom se takodje možete inhalirati što ce dati još bolje efekte u terapiji. Ovim postižete dva uslova koja daju najbolje efekte u iskašljavanju, jer se obezbeduju dobra hidracija organizma i vodena para koja sadrži lekovite sastojke majcine dušice uspešno razraduje sekret u bronhijama.
 Lekovito delovanje: Ulazi u sastav lekovitih preparata za lecenje disajnih organa, organa za varenje... Koristi se kao zacin, konzervans i antisepticko sredstvo. Majkina dušica je omiljen lek u narodnoj medicini. Kod nas se vekovima upotrebljava, pre svega, kao lek za lecenje organa za varenje. Majkina dušica se daje protiv crevnih parazita, narocito protiv decjih glista...

UVIN CAJ

Medvetka, medveđe grožđe, uva - narodni su nazivi biljke od koje se priprema široko poznati uvin čaj. Zeleni, kožasti listići imaju antibakterijsko delovanje i pružaju odličnu pomoć kod urinarnih infekcija. Za potpun efekat čaja neophodna je pravilna priprema. Supena kašika suvog lista prelije se sa 250 ml ključale vode, ostavi 15 minuta, zatim procedi i pije bez šećera. Uvek je potrebno pripremiti svež čaj, a pije se 3 puta na dan.
Važno je znati da aktivni sastojci uvinog čaja deluju u mokraći koja je isključivo alkalna. Usled procesa metabolizma u organizmu se često stvara konstantni višak kiseline, jer bubrezi održavaju pravilnu kiselost krvi i višak izlučuju u mokraću čija je prosečna pH vrednost kisela. Stoga je bitno da se sa svakom dozom uvinog čaja uzme pola kašičice sode bikarbone, zbog stvaranja bazne sredine u kojoj bi delovanje uvinog čaja bilo omogućeno.
Ne preporučuje se uzimanje hrane i pića koji će dodatno doprineti stvaranje kiselina, naročito ako sadrže fosfornu kiselinu – razna Cola pića, preterane količine sirćeta ili citrusnog voća poput limuna.
Takođe se ne preporučuju slatkiši, čijom razgradnjom dolazi do stvaranja većih količina kiselih sastojaka, a bilo bi poželjno izbegavati i veće doze vitamina C ( ne više od 500 mg dnevno, po mogućnosti sa sporootpuštajućim delovanjem).
Brusnicu, koja je u poslednje vreme sve popularnija kao sredstvo koje olakšava tegobe kod urinarnih infekcija ne bi trebalo uzimati istovremeno sa uvinim čajem, jer poništava njegovo dejstvo, dok u kombinaciji sa kvalitetnim preparatom Echinacee mogu da se očekuju dobri rezultati.
Iako se zna da je kod ovakve vrste tegoba poželjan veći unos tečnosti, ne treba preterivati, jer velika količina vode može da razredi aktivne sastojke uvinog čaja, pa on neće biti dovoljno delotvoran. Korišćenje duže od 14 dana se ne preporučuje, osim u posebnim slučajevima.
 Medvetka ne deluje podjednako na sve izazivače urinarnih infekcija. Samostalno je delotvorna kod infekcija sa Echerihiom coli i Proteus vrsta, kod infekcije sa Enterococcusom preporučuje se pomešati uvin čaj sa listom breze, dok kod streptokoknih i stafilokoknih infekcija ne daje željene rezultate.

TRAVA IVA
Čaj od trave ive odlično je sredstvo za jačanje organizma, lečenje bolesti želuca, jetre, žučnih puteva, ali i disajnih organa
Lekovito dejstvo
Dubčac se koristi kao sredstvo za jačanje organizma) lečenje želudačnih bolesti) oboljenja žučne kese (podstiče stvaranje i protok žuči), ublažava tegobe izazvane bolestima jetre) smanjuje nadutost stomaka) a kao kupka koristi se u slučaju rana na koži.
Pored toga) veoma je efikasna i u lečenju bolesti disajnih organa. Izvanredno je sredstvo za okrepljenje: čaj napravljen od mešavine koja sadrži podjednaku količinu ive)nane i sleza čudesno...
KOPRIVA
Kopriva u sebi sadrži značajnu količinu minerala, gvožđa, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, vitamine B2 i B5 kao i vitamin A i vitamin C
Čaj se ne kuva, Stavi se u ključalu vodu kafena kašika koprive, brzo poklopi i ostavi da stoji par minuta. Čaj treba sav procediti i piti. Kuvanjem gubi svoja lekovita dejstva.
Smatra se da kopriva olakšava reumatizam, smanjenje otoka kao i probleme sa prostatom. Reguliše krvni pritisak, ublažava bolne menstruacije, snižava nivo holesterola, a može da reši i pitanje anemičnosti. Čaj koprive ima veliko dejstvo kod upala mokraćnoh kanala, a naučna istraživanja su pokazala da isto dejstvo ima kod alergijskih simptoma koje nastaju dolaskom proleća. Koprivu danas imamo u obliku: sirupa,ekstrata i čaja. Treba napomenuti da osobe koje imaju problem sa alargijama konsultuju svog lekara ili homeopatu.

RASTAVIĆ
Lekovitost rastavića bila je poznata još u starom veku, u narodu se upotrebljava kao diuretik, a čajevi se pripremaju za upalu mokraćnih puteva, hronično zapaljenje bubrega i za bolje varenje...
Rastavić je priznat kao lekovita, ali je i vrlo retka biljka. Koristi se za izbacivanje peska iz mokraćnih kanala i bubrega, a zahvaljujući kiselini koju sadrži, može da smanji kamen u bubregu i pospeši njegovo izbacivanje. Rastavić ili preslica je veoma dobra u lečenju svih oblika malokrvnosti, jer pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Nezamenljivo je sredstvo u lečenju čira na želucu, fistula na debelom crevu i drugih oblika čireva, zatim u lečenju bolesti mokraćnih organa. Uspesi se postižu kod grčeva u bešici, slabe bešike, bolnog mokrenja, zadržavanja mokraće, upale bubrega sa pojavom belančevina u mokraći, upale bubrežne karlice, krvarenja bubrega, kod hroničnog nadražaja bešike sa pritiskom na mokrenje (kod žena), kod početne tuberkuloze bubrega i bešike. Koristi se i protiv gasova, a čajevi su dobri u lečenju leukoreje, arterioskleroze, hipertonije i gihta. Ako se pije čaj od preslice i njime ispira kosa, može se zaustaviti opadanje vlasi, a ispiranje svežim čajem od rastavića pospešiće i zaceljivanje rana. Prema nekim tvrdnjama, čaj od rastavića može da podmladi kožu i pomogne u borbi protiv bora.

Način upotrebe:

Priprema čaja
Ukoliko ne piše drugačije na kesici, supenu kašiku rastavića prelijte šoljom (200 ml) hladne vode i zagrejte do ključanja. Sud poklopite i ostavite da stoji pola sata, a zatim procedite. Pijte dva do tri puta dnevno po šolju čaja posle jela.

 

NANA-MENTA

Nana ili menta (lat. Mentha piperita) se tradicionalno koristi za lečenje digestivnih tegoba, bola u želucu, grčeva, zastoja u varenju, nadutosti. Etarsko ulje nane deluje opuštajuće na zeludac i creva pa smanjuje grčeve, mučninu, eliminiše napinjanje, bolove, pojavu viška vazduha - aerofagiju, reguliše varenje. Još bolji efekti postižu se kombinacijom sa kimom, komoračem, kamilicom, anisom, cimetom. Posredno utiče i na normalizovanje funkcije jetre i žuči. Koristi se za smanjenje bolnih grčeva kod osrednjih kolika žučne kese. Nana je lek izbora za prenadraženo debelo crevo, iritabilne tegobe koje nastaju usled psihičkih tegoba. Uspešno se primenjuje kodnervoza, neuroza i nesanice. Deluje smirujuće, okrepljujuće i vraća snagu. Nana utiče na regulaciju ubrzanog srčanog rada, opušta bronhije i olakšava tegobe kod astme. Zajedno sa matičnjakom koristi se kod mučnine kod trudnica. Nana se primenjuje i protiv neprijatnog zadaha i kod bolesti desni i zuba u vidu rastvora za ispiranje usta.

Često ulazi u sastav čajnih mešavina za stomačne tegobe ili kao korigens da popravi ukus neke čajne mešavine. Mentol, jedna od komponenti etarskog ulja nane, lokalno primenjen smanjuje bol, hladi, dovodi do utrnuća, pa se koristi kod različitih reumatskih tegoba.                 

 

ZELENI ČAJ

Zeleni caj je tradicionalni caj, kineskog porekla.

Osnovu čine nefermentirani listići biljke čajevac (Camellia sinensis). Zeleni čaj blagotvorno djeluje na zdravlje ljudi pa tako može smanjiti rizik bolesti srca i krvnih žila, smanjiti opasnost od rasta tumora, deluje protIvupalno ili se naprosto koristi kao stimulans zbog toga što sadrži kofein.

Zeleni čaj, prema jednom japanskom istraživanju, smanjuje rizik obolijevanja i smrtnosti od mnogih bolesti.

Istraživanje u kojem je posmatrano preko 40.000 ljudi, pokazalo je kako zeleni čaj može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti gotovo za četvrtinu, smanjuje rizik i od drugih oboljenja, a na taj način produljuje životni vek.

Zeleni čaj je kao napitak koristan u borbi protiv akni. Olakšava probavu i pomaže detoksikaciju organizma što je dobrodošla pomoć u sprečavanju nastanka akni.

Zeleni čaj se ne bi trebao piti sa šećerom jer se na taj način smanjuje njegovo dejstvo.

Priprema:  Kasiku zelenog caja ili filter vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.

    
 

 

 
 

 

 

 
 






 
Rajska Dolina
Čuburska 14, Beograd
Telefon: +381 32 845 705
design by Norma Reclamare